Телевизията е присъствала в животите ни почти откакто се помним и продължава

...
Телевизията е присъствала в животите ни почти откакто се помним и продължава
Коментари Харесай

Ефектът Скъли: Как това, което гледаш по телевизията, диктува бъдещето ти

Телевизията е присъствала в животите ни съвсем откогато се помним и продължава да съпътства неразделно всекидневието ни, въпреки и пречупена през призмата на онлайн ерата, която я промени вечно. Събуждаме се и заспиваме с нея, посягаме към отдалеченото, когато имаме потребност от развлечение, информация или просто от декор на това, което вършим у дома. Телевизията обаче не е единствено дъвка за скуката ни, само че и инструмент, който безшумно и неусетно оформя бъдещите ни избори.  Пример за това е т.нар.  „ резултат Скъли “,  за който ще ви разкажем в детайли в идващите редове. 

Помните ли популярния през 90-те сериал " Досиетата Х " (1993-2018) - един от най-дълго продължилите научно-фантастични сериали в историята на телевизионната мрежа? Ако сте дете на 80-те или 90-те, вероятно сте стояли до късно и сте се крили от вашите, с цел да се потопите в изпълнените с риск приключения на дуото от ФБР сътрудници в основните функции. 

В " Досиетата Х "  специалните сътрудници на ФБР Дейна Скъли (Джилиан Андерсън) и Фокс Мълдър (Дейвид Духовни) проверяват странни, необясними случаи. Въпреки че държавното управление е уверено, че отчетите са погрешни, теоретикът на конспирацията Мълдър и скептикът Скъли работят дружно, с цел да потвърдят, че „ истината е някъде там “.

Агент Дейна Скъли бързо се трансформира във феминистка икона : равна на мъжкия си сътрудник, тя не се опасяваше да изрази научното си мнение, а основателите на шоуто за щастие успяха да избегнат прекомерната ѝ сексуализация. Нямаше доста неща, които Дейна Скъли да не може да направи, и женската част от феновете на сериала го забелязаха. И по този начин, измисленият сътрудник на ФБР подтиква действително научно придвижване, в този момент наречено „ резултатът Скъли “.

Какво, питате, е това? Ефектът се показва в забележителното нарастване на броя на дамите, които работят в сферата на STEM (наука, технологии, инженерство и математика) заради професионалния триумф на героинята Скъли в подтекста на шоуто и влиянието ѝ върху подрастващите им мозъци. 

Не бързайте да заключавате, че това е просто съвпадение – науката към този момент е удостоверила " ефекта Скъли ".   Изследване, извършено от Института Джийна Дейвис, открило, че 63% от дамите, осведомени с облика на Скъли, споделят, че тя е нараснала вярата им във значимостта на науката, технологиите, инженерството и математиката, до момента в който 50% от същите тези дами приписват на Скъли повишението на интереса им към работа в бранша. Скъли също по този начин е повлияла на дамите, гледащи " Досиетата Х ", да обмислят опциите за работа в региона на STEM (43%), да учат компетентност в региона на STEM (27%) и да работят в тази област (24%).

Всичко това не наподобява чак толкоз изненадващо, когато погледнем нещата от вероятността на времето. Дейна Скъли беше показана като умна, справедлива, скептична и смела жена в миг, когато дамите към момента търсеха нови и предизвикателни полета за развиване. Според личните думи на актрисата Джилиан Андерсън, нейната героиня „ демонстрира жена, която към момента не е изобразявана по малкия екран, и както се оказа от реакцията на почитателите, обезверено нужен модел за подражателство за дами от всички възрасти, на всички места. "

Андерсън признава, че е била сюрпризирана както от дългогодишния триумф на сериала, по този начин и от появяването на „ ефекта Скъли “: „ Получавахме доста писма от самото начало и често момичета, които отиваха в света на медицината или света на науката, света на ФБР или други светове, които управлявах, ми споделяха, че те преследват тези занимания поради героя на Скъли, ” сподели Андерсън на New York Comic Con през 2013 година –  “И аз си казах, 'Да!' ”

Сценаристът на " Досиетата Х " Шанън Хамблин твърди, че всичко това е почнало да се случва, когато феновете са почнали да виждат женски герои като Скъли, които не играят подигравка, а имат позиция.  Сценаристът на сериала Кристен Клоук също удостоверява, че Скъли в никакъв случай не е била  " втори воин ".

Въпреки че изследванията разпознават доста фактори, допринасящи за по-малкото дами в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката преди сериала – в това число дискриминация по сексуален симптом, липса на поощрение от учители и родители и нездравословни стандарти – Скъли остава икона на поп културата, чието завещание се простира надалеч оттатък „ Досиетата Х “.

Всичко това ни навежда на мисълта какво следва. Възможно е „ Ефектът Скъли “ да се разпростре оттатък въздействието на сериала, от който произлиза, и оттатък специалностите, за които се отнася. В същината на този феномен все отново стои не просто една телевизионна героиня, а тематиката за това по какъв начин нещата, които гледаме, оформят бъдещето ни без даже да го осъзнаваме. Една от аргументите за това е отразена във фразата „ Не можеш да бъдеш това, което не можеш да видиш “.  

Кои са моделите на подражателство за подрастващите девойки сега и кои ще бъдат те в бъдеще въз основата на това? Оставаме на вас да помислите по този въпрос. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР